Zoeken
  • chschep

12 oktober - "Dia de la Hispanidad" Wat vieren de Spanjaarden op deze dag?

Hispanidad-dag (dag van Spanje) wordt normaal gesproken op deze dag elk jaar gevierd met een parade in het centrum van Madrid, die om 11:00 uur begint op de Plaza de Lima met de komst van de koningen en het hijsen van de nationale vlag. Daarna volgt er een lucht- en grond show van het leger, de marine, de Guardia Civil, de Spaanse ME en de Koninklijke Garde. Allemaal samen.


Deze parade wordt dan ook bijgewoond door de president van de regering, Pedro Sánchez en andere autoriteiten, waaronder ministers en regionale presidenten. Eenmaal klaar, vindt het afscheid van de vorsten plaats en om 13.00 uur wordt de vlag naar beneden gehaald. En gaan Spaanse families en vrienden allen samen uitgebreid eten en feestvieren.Waarom wordt deze dag gevierd op 12 oktober?


Op 12 oktober 1492 landde Christoffel Columbus met zijn mannen op het eiland Guananí, in de archipel van de Bahama's, en begon een culturele brug tussen de volkeren van Amerika en Spanje die tot op de dag van vandaag voortduurt.


Het was in 1892, toen het vierde eeuwfeest van de ontdekking werd gevierd, onder het regentschap van María Cristina, toen in een koninklijk besluit werd voorgesteld om die verjaardag samen te laten vallen met de viering van de nationale feestdag. De wet van 1987, die de datum bij wet vaststelde als de nationale feestdag van Spanje, legde de redenen uit om beide datums samen te laten vallen:


De gekozen datum, 12 oktober, symboliseert de historische verjaardag waarin Spanje, een koninkrijk uitbouwde en begon met het uitbouwen van een periode van taalkundige en culturele ontmoetingen buiten de Europese grenzen.


Hoewel het 'in de volksmond' bekend staat als Hispanic Day, en zo wordt het ook in sommige andere Latijns-Amerikaanse landen genoemd, stelt de wet van 1987 dat wat op 12 oktober wordt gevierd de nationale feestdag van Spanje is, zonder het Spaanse erfgoed te noemen.


Dit is niet altijd het geval geweest, aangezien in een eerder Koninklijk Besluit uit 1981, waarin regels werden vastgelegd voor de viering van 12 oktober, de dag van de nationale feestdag van Spanje en de dag van het Spaanse volk, werd gesproken. En daarvoor heette 12 oktober "Columbus Day", een naam die in sommige Amerikaanse landen nog steeds 'in de volksmond' wordt gebruikt.


De benaming "Día de la Raza" werd voor het eerst gebruikt in januari 1913 in een blad dat werd gepubliceerd door de Ibero-American Union-vereniging in Madrid, als een idee van de president, de voormalige burgemeester van Madrid en voormalig minister Faustino Rodríguez San Pedro, om zich te verenigen aan alle Spaanstalige volkeren.


Het idee kreeg vorm en gedurende de eerste decennia van de 20e eeuw begonnen verschillende Latijns-Amerikaanse landen 12 oktober te vestigen als een feestdag op hun grondgebied, sommigen gebruikten de naam "Columbus Day", zoals in het geval van Honduras, waar het nog steeds wordt gebruikt.


Andere landen, zoals Argentinië of Nicaragua, verwelkomden aanvankelijk de benaming van "Día de la Raza", maar veranderden later de naam van deze feestdag: naar de "Dag van Respect voor Culturele Diversiteit", in Argentinië, en naar de "Dag van Inheems Verzet", in Nicaragua.


De contradictie van deze Spaanse feestdag.


De contradictie tussen het perspectief van deze dag uit de geschiedenis is op te merken uit de verschillende namen van de landen van Zuid-Amerika. Want laten we eerlijk zijn. De verovering van Zuid-Amerika als kolonie van Spanje is niet bepaald een geweldloze gebeurtenis geweest.


Waarom paraderen de militairen in Spanje?


Dit is bedoeld om de herdenking van de nationale feestdag van Spanje zoveel mogelijk te versterken en de kracht van Spanje te laten zien samen met alle historische en culturele elementen waaruit de Spaanse natie bestaat, zoals beschreven in een koninklijk besluit van 1997 dat bij wet is vastgesteld.4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven